fbpx
marketing-sadrzajem

Šta je marketing sadržajem ?

Sadržaj se na engleskom kaže kontent (Content), pa se u marketing svetu to zove Content Marketing, odnosno Marketing sadržajem.
Postoji izreka Content is the King – Sadržaj je kralj !

Šta sve spada u marketing sadržaj ?

Marketing sadržaje možemo podeliti na onlajn i oflajn sadržaje.
U grupu onlajn sadržaja spadaju: Blog postovi, audio sadržaji (podkast), video sadržaji, objave (postovi) na društvenim mrežama, infografike (slike sa informativnim tekstom), vebinari … U grupu oflajn sadržaja spadaju: brošure, flajeri, plakati, bilbordi, radio i TV reklame …

content-marketing

Šta je Content Marketing ili Marketing sadržajem ?

Grubo rečeno, marketing aktivnosti možemo podeliti na “aktivni” i “pasivni” marketing.

U “aktivni” marketing spadaju sve propagandne aktivnosti koje su usmerene ka direktnoj prodaji proizvoda ili usluge. To su sve reklame koje Vas pozivaju direktno da kupite određeni proizvod ili uslugu.

U “pasivni” marketing možemo da svrstamo sve marketing sadržaje koji, pre svega, imaju edukativni karakter. To su sadržaji koji edukuju buduće potencijalne kupce Vaših proizvoda i usluga.

Cilj edukacije je da kupce naučite da uvide da imaju problem ili potrebu, da im pokažete rešenja za te probleme ili potrebe i da ih usmerite ka tome da je Vaš proizvod najbolje rešenje za te potrebe ili probleme.

Zašto treba raditi Marketing sadržajem (Content Marketing) ?

Osnovni sistem za uspešni marketing danas je takozvani Marketing privlačenja ili Atrakcioni marketing.

Suština marketinga privlačenja je da od sebe napravite autoritet u nekoj oblasti, odnosno brend, koji će privući ka Vama potencijalne poslovne saradnike ili kupce za Vaše proizvode i usluge.

Oni najpre treba da Vas upoznaju, da im se dopadnete i da počnu da Vam veruju. Tek kada to ostvarite, imaćete uspeh u prodaji. Upravo za to služi marketing sadržajem. Kreirajući edukativne sadržaje privući ćete potencijalne saradnike i kupce.

Pružićete im VREDNOSTI i daćete im priliku da Vas upoznaju i da im se dopadnete, a tim aktivnostima počećete da pozicionirate sebe kao autoritet u toj oblasti o kojoj govorite.

Marketing sadržajem je mnogo sporiji od “aktivnog” marketinga. Pomoću njega ćete sporije doći do prodaje nego da ste koristili “aktivni” marketing sa direktnom reklamom za Vaš proizvod ili uslugu. Ali, ipak TREBA raditi marketing sadržajem (Content Marketing).

Istraživanja su pokazala da se nakon 19 meseci marketinga sadržajem izjednačava broj poslovnih kontakata koji biste za to vreme ostvarili “aktivnim” marketingom (direktnim reklamama).

Nakon 36 meseci marketing sadržajem će Vam doneti tri puta više poslovnih kontakata nego da ste radili “aktivni” marketing. Osim toga, dobićete edukovane i lojalne saradnike i kupce koji će se “vezati” za Vas, jer ste im pružili obilje vrednosti, edukacije i korisnih informacija. Tako ćete izgraditi od sebe brend i steći poverenje Vaših kupaca.

content-marketing-2

Koji su preduslovi za Marketing sadržajem?

  • Treba imati jasne cijleve koje želite postići. Na osnovu toga pravite strategiju i planove kako da ih ostvarite.
  • Treba odrediti Ciljnu grupu kojoj se obraćate i na osnovu toga napraviti profil idealnog kupca.
  • Treba odabrati kanale komunikacije sa Vašom ciljnom grupom.
  • Treba prilagoditi sadržaje kanalu komunikacije koji ste izabrali.
  • Sadržaj treba što više personalizovati ka profilu idealnog kupca.

Treba da imate lokaciju (sajt) na kojoj će se vršiti KONVERZIJA i gde možete pratiti analitiku svojih marketinških aktivnosti. Konverzija je ostvarivanje željene akcije koju ste postavili potencijalnim kupcima.

Ako je cilj da Vam se neko upiše na imejl listu, onda u marketinškim aktivnostima i sadržajima potencirate poziv – Upišite se na imejl listu. Kad se to desi ostvarili ste konverziju, jer ste postigli taj cilj.

Šta je potrebno za kvalitetan marketing sadržajem ?

Da biste stvarali kvalitetne i relevantne sadržaje treba da  budete posvećeni tome i istrajni. Posvećenost znači da se trudite da u sadržaj unesete sve svoje znanje i iskustvo, a ne da ga radite tek reda radi, jer će konzumenti sadržaja to primetiti. Istrajnošću u kreiranju sadržaja postići ćete da publika stekne naviku i da iščekuje Vaš novi sadržaj.

Poziv na akciju je obavezan na kraju svakog sadržaja ! Bilo da je to poziv publici da se upiše na imejl listu, da lajkuje, šeruje i komentariše sadržaj ili nešto treće. Bitno je da naviknete publiku da preduzima akciju. Povezivanje kanala komunikacije je bitno da doprete do što veće publike. Svaki kreirani sadržaj objavljujte na svim kanalima.

content

Zašto je bitan kontekst ?

Postoji izreka – If content is the king, context is the god – Ako je sadržaj kralj, kontekst je Bog.

Veoma je bitno prilagoditi sadržaj ciljnoj grupi i kanalu komunikacije. Sadržaj na sajtu biće drugačiji od objave na Fejsbuku. Bitno je da znate kome se obraćate i kada. Na primer, istraživanja pokazuju da je najbolji dan za objavljivanje novog Blog posta u Srbiji – četvrtak. Usklađivanje sa celokupnim kontekstom doprinosi većem učinku sadržaja.

Podrazumeva se da sadržaj treba da bude kvalitetan i pruži relevantne informacije ciljnoj grupi, ali je bitna još jedna stvar.
Ne treba izgubiti previše vremena na kreiranje sadržaja. Pravilo glasi: 20 % vremena za kreiranje i 80 % za promociju sadržaja !

Stalno eksperimentisanje i isprobavanje u praksi je, takođe, veoma bitno. Ne postoji univerzalna formula koja će Vam uvek doneti rezultate.

Kako doći do ideja za marketing sadržaj ?

Početnicima se najčešće događa da im ovaj prvi korak izgleda kao bauk. “Jao, nemam pojma ni o čemu da pišem, ni kako?”, “Jao, kako ću da kreiram kvalitetan sadržaj, kad još ne znam ništa o tome?”

Kada odbacite ovaj utisak shvatićete da znate mnogo toga što ste naučili, ali Vam se čini da to nije toliko bitno jer ste to već savladali.

Ima ljudi koji tek počinju i trebaju im informacije koje Vi znate. Preslišajte svoje znanje iz neke oblasti i videćete da od svakog detalja koji već znate možete kreirati dobar sadržaj koji će nekome koristiti.

1. Ne treba da “pišete knjigu” da biste kreirali dobar sadržaj.
2. Ne treba da tražite od sebe savršenstvo !

Ako odgledate neki vebinar, pišite o tome što ste čuli na vebinaru. Oblikujte tekst svojim rečima u skraćenoj formi. I eto Vašeg prvog kvalitetnog sadržaja koji možete objaviti. Ako je vebinar bio dobar, verovatno ćete imati materijal za kreiranje nekoliko sadržaja.

Ili uzmite telefon i snimite sebe. Kažite da ste odgledali odličan vebinar na kojem ste naučili ovo i ovo i jedva čekate da to primenite u praksi. Samo nekoliko rečenica i eto sadržaja.

Postavite taj video na Vašem Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici i pozovite ljude da pogledaju Blog post na Vašem sajtu, u kojem ćete opširnije pisati šta ste sve naučili na tom vebinaru.

Ne morate biti savršeni! Nije bitno ni kako ste izgledali na tom snimku i da li Vam se ljuljao telefon dok ste snimali.

Bitne su ove dve stvari:
1) Preduzeli ste AKCIJU !
2) Dali ste ciljnoj grupi korisne informacije !